Uveïtis is een verzamelnaam voor alle inwendige ontstekingen in het oog. De ontsteking zit meestal in de uvea (iris, vaatvlies), maar ook het glasvocht, het netvlies, de bloedvaten van het netvlies en de oogzenuw kunnen aangetast zijn.
Symptomen van uveïtis
Uveitis kan verschillende soorten klachten geven afhankelijk van waar de ontsteking zich in het oog bevindt. De meest voorkomende klachten zijn:
- Rood pijnlijk oog
- Lichtschuwheid
- Wazig zien
- Vlekken zien
Oorzaak
Uveïtis kan ontstaan door een infectie (besmetting met een virus, bacterie, schimmel of parasiet) of het gevolg zijn van een ontsteking vanuit uw lichaam zelf (een auto-immuunziekte). De ontsteking kan enkel in het oog aanwezig zijn of gepaard gaan met ontstekingen of infecties elders in het lichaam.
Onderzoek en diagnose
Om de oorzaak van uveitis te achterhalen worden een aantal onderzoeken verricht. Afhankelijk van van het type uveïtis worden er bepaalde onderzoeken aangevraagd o.a. contrastfoto’s van het netvlies(fluoangiografie /indocyaninegroen angiografie), bloedonderzoek, urineonderzoek, voorste oogkamerpunctie, beeldvorming ( RX of CT-scan van de longen).
Behandeling van uveïtis
De behandeling van uveïtis is afhankelijk van de lokalisatie in het oog en van de oorzaak van de ontsteking. Het doel van de behandeling is om blijvende schade aan het oog te voorkomen. Indien de uveïtis zich enkel tot het oog beperkt, wordt in de meeste gevallen lokale behandeling met oogdruppels of injecties gestart. Bij infecties, ernstige ontstekingen of wanneer de uveïtis gepaard gaat met ontstekingen elders in het lichaam zal er medicatie worden opgestart. We werken hiervoor nauw samen met andere medische specialisten (reumatoloog, longarts, internist).
Onze specialisten in uveïtis
Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in uveïtis.